Da li treba gasiti kompjuter ili ne ?
Da li je bolje ostaviti računar uključen ili ga isključiti?  U ovom članku ćemo istražiti nekoliko stavova vrednih razmatranja da bismo odgovorili šta je najbolje za vaš računar ili laptop.

Da li treba gasiti kompjuter ili ne

Odgovor zavisi od toga kada ćete ga ponovo koristiti. Uopšteno govoreći, ako ćete ga koristiti za nekoliko sati, ostavite ga uključenim.

Ako ne planirate koristiti računar do sledećeg dana, možete ga staviti u režim spavanja ili hibernacije.

Kao što smo ranije spomenuli, zavisi od toga kada planirate da ponovo koristite računar i koliko brzo će vam trebati pristup aplikacijama i datotekama na računaru. Ako se povlačite na nekoliko minuta ili sati, onda je režim spavanja najbolji. Međutim, ako planirate da budete daleko od računara danima, gašenje računara je najbolje rešenje.

Režim spavanja

Stavljanje računara u režim spavanja znači da će otvorene datoteke i aplikacije biti privremeno uskladištene u RAM-u na računaru, a sve ostale komponente (CPU, monitor itd.) će biti stavljene u režim niske potrošnje.


Režim isključivanja

Gašenje računara ili laptopa će zaustaviti sve aktivne programe i aplikacije i prestati sa napajanjem za sve komponente.

Režim hibernacije

Većina računara će takođe imati režim hibernacije koji će kopirati sve aktivne datoteke i aplikacije u glavnu memoriju čvrstog diska, dok će druge komponente na računaru prestati da se napajaju. Najbolje se koristi kada planirate da budete udaljeni od računara dan ili dva.

Korisnici Windows desktop računara

Ako koristite desktop računar novije generacije, zaista nema potrebe da svakodnevno isključujete računar svaki put nakon upotrebe. Proizvođač će konfigurisati režim spavanja da uključi potpunu hibernaciju komponenti računara. Ovo smanjuje habanje i potrošnju energije (režim male energije) dok je u režimu mirovanja. Najjednostavnije rešenje je da stavite računar u stanje spavanja i tada imate prednost da ga lako probudite pritiskom na dugme za napajanje ili pomeranjem kursora miša.

Korisnici laptopova

Svaki laptop ima funkciju spavanja i/ili hibernacije za uštedu energije dok se ne koristi. Obično će biti konfigurisan da uključi režim spavanja kada je neaktivan jedan sat. Međutim, ovaj vremenski okvir se lako može promeniti u podešavanjima ekrana ili potrošnje energije na računaru.
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2021 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.