Evo zašto mobilni telefoni s vremenom uspore

Kao korisnici mobilnih telefona sigurno ste primetili da se oni vremenom uspore, a razlozi koji dovode do toga su razni. U nastavku teksta vam donosimo pregled najčešćih razloga zbog kojih i dolazi do usporavanja.

smartphone spor

1  Update operativnih sistema

Kad ste kupili Android telefon na njemu je bila instalirana određena verzija softvera i prateće aplikacije. U međuvremenu zbog potrošačkog društva izašli su novi telefoni koji su poboljšani hardverski i softverski u odnosu na svoje prethodnike. Na vašem telefonu hardver je ostao isti i s vremenom počeo da zaostaje za zahtevima novog operativnog sistema i aplikacija. Zato radi sporije i sa više poteškoća.

Šta preduzeti? Možete neko vreme izbegavati update na novije verzije, ali to ne može potrajati večno.

2  Update aplikacija

Sve vrste softvera mogu postati žrtva stalnih bespotrebnih nadogradnji. Čak i vrlo lagane aplikacije mogu se u kratko vreme pretvoriti u čudovišta koja troše resurse vašeg telefona.

Šta preduzeti? Zamenite aplikacije njihovim "light" verzijama ili alternativama. Krenite od aplikacija za društvene mreže, multimediju, vođenje beleški i produktivnost...

3  Propadanje memorije

Svi pametni telefoni koriste memoriju tipa "flash". Najrašireniji tip te vrste memorije zove se NAND. Iako je brza ima i loših strana, postaje sporiija što je više punite. Postoje tri vrste memorije NAND - SLC, MLC i TLC - ali sve imaju ograničenje koliko je puta moguće pisati po njima. Kad dostignete maksimalan broj pisanja dolazi do propadanja, što za posledicu ima usporavanje telefona.

4  Aplikacije u pozadini

Velik broj instaliranih aplikacija takođe bi mogao da bude odgovoran za sporiji rad vašeg pametnog telefona. Problem nastaje zbog povećanog broja aplikacija koje nastavljaju da rade u pozadini i kad ih ne koristite. Na primer, aplikacija za mail stalno proverava da li je stigao novi mail, one za chat prate ima li novih poruka, aplikacije za beleške stalno se sinhronizuju...

Šta preduzetii? Otkrijte koje aplikacije troše bateriju. Zamenite animirane wallpapere statičnim, izbegavajte widgete. Deinstalirajte aplikacije koje ne koristite. 

Kako ubrzati pametni telefon ili tablet?

Obrišite nepotrebne aplikacije, oslobodite memoriju za skladištenje, očistite keš podatke, a ako ništa ne uspe vratite telefon na fabričko podešavanje.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2020 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.