Kako zameniti napajanje na računaru
Napajanje je električno srce vašeg računara. Ne možete popraviti napajanje vašeg desktop računara, možete ga samo zameniti. Nikada ne otvarajte napajanje računara i ne pokušavajte sami da ga popravite.

 

Odabir novog izvora napajanja može biti težak, jer ćete morati da odredite potrebnu potrošnju ili snagu ostalih komponenti. Takođe ćete morati da izaberete model koji se uklapa u vaš računar. Zatim ćete morati da ga instalirate, a pošto je napajanje direktno povezano sa više komponenti, to je prilično složena procedura. Odabir pravog napajanja je od suštinskog značaja da biste bili sigurni da vaš računar dobro radi.

Dakle, izabrali ste svoje napajanje i spremni ste da ga instalirate. Za rad će vam trebati standardni odvijač.

Zamena napajanja

Isključite računar i uklonite bočnu stranicu sa kućišta.

zamena napajanja na računaru

Uklonite konektore za napajanje sa matične ploče i drugih komponenti sistema. Dva kabla za napajanje su priključena na matičnu ploču: jedan 20 ili 24-pinski konektor i drugi manji 4, 6 ili 8-pinski konektor.

zamena napajanja na PC

Isključite kablove za napajanje sa čvrstih diskova i CD/DVD rezača…

zamena PC napajanja

Uklonite četiri zavrtnja koja povezuju napajanje sa računarom.

kako zameniti napajanje na kompjuteru

Kada su svi kablovi isključeni i uklonjeni zavrtnji za pričvršćivanje možete izvući napajanje iz kućišta.

U zavisnosti od toga gde je napajanje postavljeno (na vrhu ili na dnu kućišta) i koje druge komponente su u blizini, izvlačenje iz kućišta može biti lako ili složeno. Npr., ako je blizu vrha kućišta preveliki CPU hladnjak, možda ćete morati da uklonite taj hladnjak da biste mogli da izvadite napajanje.Ako niste sigurni oko izbora napajanja, najbolje je da odnesite staro napajenje u radnju i potražite zamenu. Ako planirate da dodate više računarske opreme, bolju grafičku karticu, više čvrstih diskova kupite napajanje veće snage.

Sada ćemo obrnuti proces. Postavite novo napajanje na svoje mesto u računaru.

Pričvrstite napajanje na zadnjoj strani kućišta računara pomoću zavrtnja za pričvršćivanje. Kada je napajanje fiksirano na mestu, vreme je da priključite sve kablove. Priključite kablove u njihove utičnice na poleđini.

Dok priključujete komponente, pazite gde vodite kablove za napajanje jer unutrašnjost vašeg računara mora da bude prozračna. Treba da se uverite da kablovi za napajanje i prenos podataka nisu blizu ventilatora za hlađenje jer mogu da se oštete.

Proverite da li sve izgleda dobro, zatvorite bočnu stranicu i vratite računar na uobičajeno mesto i uživajte u novom napajanju.

 
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2021 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.