Koji disk izabrati SSD ili HDD?
Izbor pravog diska za skladište nije samo upoređivanje kapaciteta i troškova. Tip skladišta koji vaš računar koristi je važan za performanse, uključujući potrošnju energije i pouzdanost. SSD uređaji i hard diskovi (HDD) su dve glavne opcije za skladištenje podataka.

Koji disk izabrati SSD ili HDD

Ako ste kupili bolji laptop u poslednjih nekoliko godina, vrlo je verovatno da ste dobili SSD kao primarni disk za pokretanje računara. Laptopovi za igre su takođe prešli na SSD diskove, dok samo jeftine mašine i dalje favorizuje hard diskove (HDD). Desktop računari takođe uglavnom koriste SSD diskove, osim u najjeftinijim modelima. U nekim slučajevima, desktop dolazi sa oba, sa SSD-om na kojem je instaliran operativni sistem i HDD-om kao dodatkom za skladištenje.

Ako morate da izaberete samo jedan, kako da izaberete?

Hajde da uđemo u razlike između SSD-a i HDD-a i da vas provedemo kroz prednosti i nedostatke svakog od njih kako bi vam pomogli da se odlučite.

Brzina SSD vs HDD

Ono što čini SSD diskove sve popularnijim je njihova brzina. SSD diskovi nadmašuju HDD jer koriste električna kola i nemaju fizičke pokretne delove.

Brzine HDD-a diskova su od 5.400 RPM - 7.200 RPM. Postoje diskovi i sa većim brojem obrtaja, do 10.000 obrtaja u minuti, pa čak i više, ali oni su ređi i skuplji. Brzine SSD-a i HDD-a se mere u MB/s (megabajta u sekundi) za čitanje (koliko brzo disk može da čita podatke) i za pisanje (koliko brzo se podaci mogu upisati na disk jedinicu).

Postoje i drugi faktori koji određuju brzinu HDD-a, kao što je kapacitet, ali generalno SATA III čvrsti disk na 5.400 RPM će imati brzinu od oko 100MB/s, dok će 7.200 RPM biti 150MB/s. Pošto SSD diskovi nemaju pokretne delove, njihove brzine ne zavise od obrtaja u minuti, već od tehnologije i veze za prenos podataka diska.

SSD uređaj sa SATA III vezom trebalo bi da postigne brzinu čitanja od 550 MB/s i 520 MB/s pisanja, mada će neki biti i brži, ali će dostići maksimalnu brzinu od 600 MB/s. Dakle, čak i sa SATA III vezom, koja ograničava brzinu SSD-a, dobijate oko četiri puta veću brzinu od tradicionalnih čvrstih diskova. Prosečne brzine za PCIe/M.2 SSD-ove kreću se od oko 1,2 GB/s do oko 1,4 GB/s a, postoje čak i neki koji mogu da dostignu 2,2 GB/s. SSD diskovi imaju oko 10 puta veću brzinu. Kada je reč o brzini i performansama, SSD diskovi su definitivno bolji izbor.

Pouzdanost i izdržljivost SSD vs HDD

SSD nema pokretnih delova, tako da je veća verovatnoća da će vaši podaci biti bezbedni u slučaju da vam ispadne laptop ili se vaš sistem potrese dok radi. Većina HDD diskova parkira svoje glave za čitanje - pisanje kada je sistem isključen, ali kada rade, glave lete preko disk jedinice nekoliko nanometara. Osim toga, čak i parkirne kočnice imaju ograničenja. Ako ste grubi sa svojom opremom, preporučuje se SSD.

Kapacitet SSD vs HDD

Kapacitet je usko vezan za cenu kada se poredi SSD i HDD. Generalno, ako tražite puno prostora za skladištenje, HDD je bolji izbor.Kapaciteti HDD-a se kreću od 40GB do 12TB za komercijalne čvrste diskove, dok postoje još veći kapaciteti za upotrebu u preduzećima. Trenutno možete dobiti hard disk od 2TB po pristupačnoj ceni, koji vam nudi dosta prostora.

Generalno, preporučujemo da imate nekoliko manjih čvrstih diskova, a ne jedan veliki čvrsti disk. To je zato što ako se disk pokvari, možete izgubiti sve podatke.

Dakle, HDD-ovi su dobri za skladištenje mnogo velikih datoteka, što ih čini dobrim za skladištenje fotografija, video zapisa i igara. U prošlosti SSD-ovi generalno nisu bili sposobni za tako velike kapacitete, ali zahvaljujući napretku tehnologije sada možete dobiti SSD-ove sa terabajtima za skladištenje. Međutim veliki SDD-ovi često dolaze sa previsokim cenama.

Ako možete, dobra je ideja da izaberete manji SSD (120GB–256GB), da na njega instalirate operativni sistem, a za skladištenje i druge datoteke gde brzina nije toliko važna koristite HDD disk.

Životni vek SSD vs HDD

Uz redovnu upotrebu, SSD uređaji obično traju oko deset godina, što je životni vek koji je jednak vašem tipičnom hard disku. Nasuprot tome, HDD-ovi imaju teoretski beskonačnu mogućnost čitanja/pisanja, pod pretpostavkom da mehanika u disku još uvek funkcioniše ispravno (ali u stvarnosti to nije tako).Nova tehnologija kao što je nivelisanje habanja poboljšala je očekivani životni vek SSD-a na ono što je danas. SSD diskovi nemaju pokretne delove, tako da ne morate da brinete o mehaničkim kvarovima. To je prilično dobar razlog da izaberete SSD disk.

Cena SSD vs HDD

SSD-ovi su skuplji od HDD-ova za oko duplo po gigabajtu. Imajte na umu da su jeftini SSD-ovi često loše napravljeni. Izbegavajte nepouzdane proizvođače kako ne biste završili sa lošim SSD diskom.

Dakle šta je bolje SSD ili HDD

Da li je SSD ili HDD najbolji za mene, to je na vama da odlučite. Za one korisnike koji rade sa velikim fajlovima (video produkcija, obrada slike, grafički dizajn) SSD diskovi su od velike pomoći. Za druge korisnike, prednost u performansama SSD-a možda neće biti dovoljan razlog zbog velike cene.

Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći oko izbora pravog diska za vas.
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2021 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.