Koji TV kupiti?
Kupovina TV-a je teška, ali ovaj vodič za kupovinu TV-a je tu da vam pomogne. Sve izgleda bolje na boljem televizoru, ali kako pronaći pravi TV za vas?

 

Danas u prodavnicama postoji velika ponuda televizora visoke definicije (HD), 4K Ultra HD, pa čak i 8K televizora, od jeftinih velikih ekrana do vrhunskih ekrana koji razlikuju najbolje dostupne televizore . Od razlika između 8K i 4K rezolucije, osnova funkcija pametnog televizora, zašto želite HDR i razlika između LED i OLED, imamo odgovore na sva uobičajena pitanja.

Veličina ekrana

Bez obzira da li tražite osnovni ili televizor visokih performansi, najvažniji faktor u vašoj odluci će verovatno biti veličina ekrana. Razmislite koliko vas u vašoj porodici gleda odjednom TV i gde ćete staviti svoj novi televizor. Izaberite najveću veličinu ekrana koja će se udobno uklopiti u taj prostor i vaš budžet. Danas je najbolji izbor između 55 i 65 inča.

Veličina ekrana TV (dijagonale)

Veličina ekrana takođe zavisi od toga koliko blizu sedite televizoru. U suštini, ako možete da vidite pojedinačne piksele ekrana, preblizu ste. Dobro pravilo je da treba da sedite na udaljenosti od televizora koja je tri puta veća od visine ekrana za HD i samo 1,5 puta od visine ekrana za 4K Ultra HD.

Zaključak: Odaberite veličinu ekrana i rezoluciju koja odgovara udaljenosti na kojoj ćete sedeti od ekrana. Počeli bismo sa 55 inča, osim ako niste u malom stanu ili sobi.

Rezolucija ekrana televizora

Rezolucija određuje gustinu / broj piksela vidljivih na ekranu, tako da se sa većim brojem piksela drastično poboljšava oštrina slike prikazana na ekranu.

1080p TV

Televizor visoke definicije, rezolucije 1920x1080, biće u redu za većinu ljudi, a uštedećete malo novca u poređenju sa UHD TV slične veličine. Skoro svaki dostupan televizor od 1080p je LCD TV sa LED pozadinskim osvetljenjem, ali postoji i ograničen broj 1080p OLED televizora. Ttrenutno je teško pronaći UHD TV manji od 39 inča. Zapamtite da je rezolucija samo jedan od brojnih atributa koje TV treba da dobije kako bi proizveo odličan ukupni kvalitet slike. Obični HD televizori ostaju odličan izbor za mnoge potrošače kada uzmete u obzir cenu, posebno kada su ekrani manji od 65 inča.

Rezolucija ekrana televizora

4K/8K UHD TV

Zahvaljujući ekranu veće rezolucije 3840x2160, 4K TV može da prikaže više detalja nego TV od 1080p kada je predstavljen sa visokokvalitetnim UHD sadržajem. Novi 8K televizori, sa ekranima od 7680x4320, sposobni su za još bolje detalje. Slike na ovim televizorima izgledaju oštrije, sa glatkijim linijama na ivicama objekata, u zavisnosti od udaljenosti gledanja. Mnogi UHD televizori pokušavaju da poboljšaju sliku na druge načine. Na primer, mnogi bolji televizori sada imaju softversku obradu video zapisa i koriste veštačku inteligenciju za povećanje sadržaja niže rezolucije na 4K ili 8K ekrane televizora. Većina 4K televizora sada podržava HDR, koji obezbeđuje viši nivo kontrasta između najsvetlijih i najtamnijih slika. Noviji UHD televizori takođe proširuju niz boja koje TV može da prikaže, ali za korišćenje ovih prednosti je potreban posebno proizveden sadržaj.Visoki dinamički raspon (HDR)

HDR označava visok dinamički raspon i odnosi se na tehniku koja prikazuje detalje sadržaja u veoma osvetljenim i veoma mračnim scenama. On nudi prirodniju i realističniju sliku, čak i sa proširenim rasponom kontrasta. Na primer, u veoma mračnoj sceni u pećini, HDR televizor donosi prikaz i boju zidova pećine, kao i njihovu teksturu. A u sceni koja prikazuje jahtu na okeanu, pojedinačni zraci sunca se jasno vide kako sijaju, bez obzira na svetlu pozadinu.

HDR televizori prednosti

Vrste HDR-a

Postoje različite vrste HDR standarda, ali „HDR10” je onaj koji se najčešće koristi. U poslednje vreme, predstavljena je nova tehnologija pod nazivom HDR10+, a razlika između toga i HDR10 je u tome da li se koriste dinamički ili statički metapodaci. Dinamička HDR tehnologija znači da se metapodaci primenjuju na svaku scenu, čime se dobija optimizovaniji kvalitet slike u poređenju sa statičkom HDR tehnologijom.

Pametni televizori

Glavna karakteristika je mogućnost prikaza sadržaja sa interneta bilo fabrički instaliranih aplikacija ili onih koje je sam korisnik instalirao sa službenih web prodavnica. Kako rezultat toga u mogućnosti ste koristiti usluge kao što su: Netflix, Youtube, HBO, Google, Facebook...  
Takođe je moguće prikazivati sadržaj sa mobilnog telefona, tableta, PC uređaja i sve to bez potrebe za fizičkim spajanjem uređaja sa televizorom.

Više od 60% televizora koji se trenutno prodaju su pametni televizori. Ali ako razmišljate o bazičnijem televizoru ili već imate televizor kojem nedostaju pametni uređaji, lako možete da dodate mogućnost interneta koristeći poseban plejer za striming medija - Smart TV box.

Smart TV Box

Smart TV box

Smart TV box plejeri su popularni dodatak za televizore, koji prenose filmove, TV, internet, muziku i igre na televizore koji nemaju pristup internetu. Čak i ako posedujete pametni TV, možete razmisliti o striming plejeru ako ima funkcije ili usluge koje vaš TV nema, ili jednostavno radi bolje.

Najosnovniji TV box uređaji podržavaju 1080p video, a mnogi modeli mogu da reprodukuju 4K sadržaj sa HDR-om iz servisa za striming koji ga nude.

Imajte na umu da striming videa zahteva snažnu WiFi vezu (može i žično ako vam je blizu internet modem) kako bi se sprečilo zamrzavanje ili baferovanje videa.

Brzina osvežavanja

Brzina osvežavanja, izražena u hercima (Hz) opisuje koliko puta u sekundi se slika osvežava na ekranu. Standardna brzina osvežavanja je 60 puta u sekundi ili 60 Hz. Međutim, u scenama sa objektima koji se brzo kreću, brzina osvežavanja od 60 Hz može učiniti da stvari izgledaju zamućeno, posebno na LCD HD televizorima. Dakle, da bi stvorili čvršću sliku, proizvođači su udvostručili brzinu osvežavanja na 120 Hz (a u nekim slučajevima i do 240 Hz). Ukoliko želite gledati sportske sadržaje bez zamućenja (ghost efekta) preporučamo TV sa minimalno 100 Hz.

Proverite ugao gledanja

Uprkos mnogim poboljšanjima, većina LCD-a i dalje ima prilično značajan nedostatak: ograničen ugao gledanja. To znači da slika izgleda najbolje samo kada ste tačno ispred ekrana. Preporučujemo da proverite ugao gledanja gledanjem televizora sa strane, i odozgo i ispod glavnog dela slike. Kako se udaljavate od centra ekrana, slika može zatamniti, izgubiti kontrast i tačnost boja ili izgledati isprano. Stepen degradacije slike varira od modela do modela. Otkrili smo da televizori koji koriste “IPS” LCD panele nude uglove gledanja koji su širi od proseka za LCD uređaje, mada to ponekad može doći na štetu kontrasta.

Nasuprot tome, OLED televizori imaju skoro neograničene uglove gledanja, baš kao i stari plazma televizori.

Ako pokušate da proverite ugao gledanja televizora u prodavnici, imajte na umu da maloprodajna podešavanja televizora obično povećavaju osvetljenost i povećavaju boje na neprirodne nivoe, veštački poboljšavajući gledanje izvan ugla. Šta god da doživite u prodavnici, važno je da proverite i ugao gledanja nakon što ga postavite u svom domu. Predlažemo da to uradite odmah kako biste lako vratili televizor ako se pokaže da je razočaravajuće loš ugao gledanja.

Tehnologija projekcije slike

Pozadinsko osvetljenje radi na principu elektroničkog elementa koji signal pretvara u svetlosni. Ako uporedimo prethodnu tehnologiju LCD televizora sa CCFL pozadinskim osvetljenjem glavnu razliku uočićemo u većoj paleti boja, smanjenoj potrošnji energije, tanjim profilima televizora i najvažnije materijalu koji ne sadrži živu kao opasan materijal a sve to zahvaljujući LED tehnologiji.LED (edge LED) – diode su postavljene na ivice ekrana sa sve 4 strane. TV uređaji sa ovom tehnologijom mogu imati tanji profil za razliku od direktnih LED TV-a. Jeftiniji modeli mogu imati nejednake količine osvjetljenja, ali u zanemarivom postotku.

LED (direct LED) – diode su postavljene ravnomerno po celoj površini ekrana, što ekran čini ravnomerno osvetljen, a sliku kontrastniju. Ključ ove tehnologije je „Local Dimming“ što podrazumeva da se u pojedinim trenucima određene diode priguše kako bi se postigao veći kontrast na ekranu.

OLED – televizori nude izuzetno visok procenat tačnosti boja, širokih uglova gledanja i slike koja je gotovo bez zamućenja. Ova tehnologija donosi apsolutnu crnu umesto relativne kao na ostalim tehnologijama i još veći kontrast nego na direktnom LED osvetljenju. OLED tehnologija takođe omogućuje izvanredno tanke ekrane.

Nadamo se da ce vam ovaj tekst pomoci oko kupovine najboljeg televizora za vas.
1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2021 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.