Prvi znaci da vam je hakovan telefon ili komjuter

Čim primetite da nešto sa vašim kompjuterom ili telefonom nije uredu, potrebno je pristupiti pronalaženju problema. Kako biste na vreme uočili i eliminisali virus ili hakerski napad, obratite pažnju na sledeće stvari:

virus hakovanje naloga

Kompjuter ili telefon rade sporije

Najčešća zloupotreba telefona ili kompjutera je za rudarenje bitcoina ili slanje malware-a, što zahteva dosta procesorske snage. U slučaju da primetite da vaš uređaj radi sporije nego inače, ili vam se usporio internet, nešto je prošlo pored vašeg antivirus programa i sada pravi probleme.

Softverski dodaci koje ne prepoznajete

S vremena na vreme obratite pažnju i proverite da na računaru nemate programe koje niste instalirali. Pokrenite Task manager koji će vam pokazati šta sve trenutno radi od programa i troši resurse kompjutera. Nakon toga možete pristupiti brisanju te aplikacije ili programa koja pravi probleme.

Problemi sa antivirus programom

Jednom kada se malware ubaci u sistem, on gleda kako da ga maksimalno iskoristi, a to znači onesposobljavanje programa koji mogu da ga uoče i uklone.

Ako primettie da se vaš antivirus program često gasi, ili je isključen, ne skenira računar kada mu to zadate ili je potpuno nestao, najverovatnije da ste zaraženi virusom.

Promene u sistemskim podešavanjima

Kao klasičan primer za ovo je promena home stranice pretraživača. Većina današnjih pretraživača i dalje nema zaštitu za ovaj problem.

Potrebno je da se pazite zahteva za promenu sistemskih podešavanja ili davanje dodatnih ovlašćenja određenoj aplikaciji ili programu jer neko na taj način možda pokušava da preuzme kontrolu nad vašim kompjuterom ili telefonom.

Kompjuter ili telefon se ponašaju kao da su van kontrole

Obratite pažnju na neobjašnjivo pomeranje kursora miša, aktiviranje aplikacija kao i na aktiviranje računara ili telefona kada ne radite na njima.

Takođe, ako čujete da vam HDD stalno radi, iako niste za kompjuterom, to takođe može biti znak da je neki problem sa računarom.

Router Wlan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2020 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.