Kako ubrzati Windows 10

Ukoliko imate problema sa brzinom u radu novog operativnog sistema – Windows 10, nemojte da se brinete. Postoje jednostavni načini da ga ubrzate.

spor windows 10

Prvi korak ka pokušaju rešavanja problema jeste – odlazak u Task Manager, gde će se na Startup tabu videti koliko koji program koji se učitava sa podizanjem sistema utiče na brzinu računara. Pritisnite zajedno tastere Ctrl + Alt + Delete na tastaturi, kako biste ušli u Task Manager, pa kliknite na More details da bi otvorili detaljniji pregled. U detaljnijem pregledu kliknite Startup. Ovde ćete naći listu programa koji se pokreću kada upalite računar. Da biste onemogućili neki program da se pokreće automatski, idite desnim klikom na program i izaberite Disable (Onemogući).ubrzavanje racunara windows 10

Deinstalacija nepotrebnog softvera

Programi su različiti, korisni i beskorisni, a korisnici najbolje znaju koji su im neophodni za svakodnevno korišćenje računara. Sve ono što se ne koristi često i što je nepotrebno treba deinstalirati. Izaberite taster Start , zatim izaberite Postavke  > Aplikacije > Aplikacije i funkcije. Izaberite aplikaciju koju želite da uklonite, a zatim izaberite stavku Deinstaliraj. 

Očistite disk

U polju za pretragu na traci zadataka otkucajte upit Disk Cleanup, a zatim u listi rezultata izaberite  Disk Cleanup. Izaberite disk koji želite da očistite, a zatim izaberite stavku OK.

Čišćenje virusa sa računara

Brisanje virusa obavljamo antivirus programom koji je u datom momentu najpogodniji. To znači da se oslanjamo isključivo na jedan antivirus program npr.  AVG, Avast... Čišćenje virusa sa računara se obavlja pre same infekcije ali i nakon što se virus uvuče u OS računara. 

Dodavanje RAM memorije

Imate spor laptop ili komjuter kojem bi ubrzanje dobro došlo? Dodavanje radne (RAM) memorije je jedan od najjednostavnijih načina za ubrzavanje računara bez potrebe za dodatnim softverom. Što više radne memorije imate, to možete da imate više projekata i programa koje vaš kompjuter može da koristi u datom trenutku. A ako planirate da dodajete RAM, prvo pogledajte koliko radne memorije podržava vaš kompjuter. Mnogi moderni laptopovi imaju RAM koji je integrisan sa matičnom pločom i ne možete da dodajete još, jer ne postje slotovi za RAM memoriju.

ssd diskInstalirajte SSD disk

HDD (Hard Disk Drive) koristi rotirajuću ploču i mehaničku ruku (sl. kao rotaciona gramofonska ploča), dok SSD (Solid State Disk) koristi neizbrisivu memoriju za skladištenje podataka (flash memory – microchips). Računari rade neuporedivo brže sa SSD diskovima u odnosu na HDD, jer je brzina SSD-a je nekoliko puta veća nego kod hard diskova. Svima kojima je potreban stabilan i brz računar da bi završili posao (inženjeri, arhitekte, dizajneri, animatori, programeri…) preporuka je da se stavi SSD disk.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2021 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.