Kako osloboditi prostor na disku u Windows 10/11
Svaki program instaliran na vašem računaru troši prostor, većina generiše privremene datoteke dok su pokrenute. Sve datoteke, slike i video snimci koje preuzimate takođe zauzimaju prostor. Ako imate čvrsti disk male veličine prostor za skladištenje može biti problem.

 

Postoji mnogo faktora koji mogu uticati na performanse računara, a jedan od njih je količina raspoloživog prostora na disku. Ako Windows računar pokazuje probleme ili više ne može da čuva nove datoteke, oslobađanje prostora na disku može biti rešenje.

Prostor na disku se odnosi na količinu podataka koju računar može da uskladišti u svom sistemu.

Izvršite čišćenje diska pomoću Disk Cleanup

U polje Pretraži - Search ukucajte “disk” pa iz padajućeg menija izaberite Disk Cleanup.

Kako-osloboditi-prostor-na-hard-disku-u-Windows

Izaberite disk jedinicu koju treba da očistite iz prikazanog menija. Ako prvi put pokrećete ovaj program, preporučuje se da ga pokrenete na disku C: ili na glavnom disku na kojem je operativni sistem.

How to Free Up Space in Windows

Nakon učitavanja, Windows će prikazati listu različitih tipova stavki za brisanje. Alat za čišćenje diska će unapred izabrati stavke za koje veruje da su bezbedne za brisanje. Izaberite druge tipove stavki koje želite da izbrišete.

Kako osloboditi prostor na hard disku u Windows 10

Kliknite na „Ok“ i sačekajte da se alatka za čišćenje učita. Sada ste automatski izbrisali neke datoteke i tako oslobodili prostor na disku.

Deinstalirajte nepotrebne aplikacije

Sigurno imate neke programe na računaru koje ne koristite. Ovi programi bi mogli da zauzmu ozbiljnu količinu prostora na disku, a njihovo deinstaliranje će vam definitivno obezbediti dodatni prostor za skladištenje.

Da biste se rešili nekorišćenih programa, idite na Programi i funkcije - Programs and Features na kontrolnoj tabli i pogledajte koje programe ili aplikacije ne koristite često.

Kako osloboditi prostor na hard disku u Windows 10

Izaberite nepotrebni softver i deinstalirajte ga i ponovo proverite svoj slobodan prostor.

Osloboditi prostor pomoću podešavanja za skladištenje

Osim alata za čišćenje, korisnici mogu da koriste i različite funkcije čišćenja u postavkama skladištenja.

Otvorite podešavanja skladištenja koristeći Windows funkciju pretraživanja.

Izvršite čišćenje pomoću Disk Cleanup

Iz novog prozora izaberite opciju Oslobodite prostor sada - Free up space now.

Kako osloboditi prostor na hard disku u Windows

Kada se otvori padajući meni već će biti selektovane opcije za čišćenje. Možete da izaberite i druge tipove stavki koje želite da obrišete. Kada izaberete stavke za brisanje idite na Uklonite datoteke - Remowe files.

Kako osloboditi prostor na hard disku u Windows

Koristite sredstva za čišćenje trećih strana

Postoji niz programa nezavisnih proizvođača koji su dostupni za čišćenje privremenih datoteka, uklanjanje velikih nekorišćenih datoteka i brisanje podataka sa vašeg pretraživača.

Mnogi od ovih programa će uključivati ili će pokušati da instaliraju druge neželjene programe. Takođe vas mogu upozoriti na pretnje po vaš računar kako bi pokušali da vas ubede da kupite i druge proizvode.

Naša preporuka je da uvek prvo probate da počistite velike aplikacije poput igara koje ne koristite, pa tek onda da krenete u brisanje drugih aplikacija.
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2023 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.