Simboli i specijalni znakovi na Mac tastaturi
Kako kucati posebne znakove i simbole na Mac tastaturi? Želite da naučite najbrži način kucanja specijalnih znakova na Mac OS-u? 

 

Simboli i specijalni znakovi na Mac tastaturi

 

Prečice alternativnog koda su popularne na Windows računarima za umetanje specijalnih znakova i unicode simbola. Mnogi od vas ne znaju da takođe možemo da koristimo prečice na Apple MacBook i iMac uređajima.

Specijalni znakovi su znakovi na tastaturi bez namenskih tastera ili je za njihovo kreiranje potrebno više od dva koraka. Iako se stvari poput upita za lozinku mogu odnositi na simbole kao što su ?, !, % kao na specijalne znakove, ovi simboli zapravo imaju namenske tastere na tastaturama i tehnički nisu specijalni znakovi. 

Specijalni znakovi se odnose na stvari kao što su valuta, žigovi, autorska prava i matematički simboli.

Tastatura na Mac računaru takođe ima dva alt tastera na tastaturi. Oni su pod oznakom Opcija - Option sa malim alt u gornjem delu. U nastavku daćemo kompletnu tabelu prečica alt koda na Mac-u za umetanje simbola.

Simboli i specijalni znakovi na Mac tastaturi

Kucanje emodžija na Mac-u

Emoji nisu ograničeni samo na iPhone i iPad uređaje. Moguće je pristupiti emodžijima i na vašem Mac računaru. Kada koristite program za obradu teksta ili sličan program, možete pritisnuti kombinaciju tastera Control+Command+Space da biste prikazali paletu Emodžija - Emoji.

Kucanje emodžija na Mac-u

Unos drugih znakova na Mac računaru

Kao što je gore navedeno, pritisnite Control+Command+Space da biste prikazali paletu Emodžija, a zatim kliknite na ikonu u gornjem desnom uglu Emoji okvira da biste prikazali pregledač specijalnih znakova.

Kucanje emodžija na Mac-u

Ovde ćete pronaći pored Emodžija, strelica, drugih simbola, valuta, matematičkih simbola i još mnogo toga... Nadamo se da će vam ovaj članak biti od koristi.
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2023 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.