Kako proveriti da li USB-C kabl podržava brzo punjenje
Kada je u pitanju brzo punjenje ili prenos podataka velikom brzinom, USB kabl igra podjednako važnu ulogu kao i adapter za punjenje.

 

Kako proveriti da li USB-C kabl podržava brzo punjenje

 

Ako niste sigurni da li USB kabl koji imate podržava brzo punjenje ili ne, ovaj vodič će vam pomoći da to saznate.

Tehnologija brzog punjenja je ugrađena u vaš uređaj, ali dodatna oprema koju možete da koristite, poput punjača ili kabla, takođe je odlučujući faktor.

Brzi punjač može da napuni vaš pametni telefon 4 puta brže od klasičnog punjača, a  možete očekivati da će se vaš uređaj napuniti do 50% u prvih 30 minuta.

Pogrešan punjač ili USB kabl usporavaju brzinu punjenja uređaja. Kablovi se razlikuju po brendu, brzini punjenja, izdržljivosti i drugim faktorima.

Brzina punjenja

Brzina punjenja kablova obično zavisi od različitih faktora. Na primer, kablovi za brzo punjenje šalju više struje vašoj bateriji nego obični kablovi. Obični USB kablovi šalju oko 2,5W struje, dok kablovi za brzo punjenje isporučuju od 5W, 18W i 35W... (u zavisnosti od modela vašeg telefona i marke punjača).

Glavne komponente punjenja su amperaža (A), napon (V) i vati (W). Postoji jednostavan odnos između ova tri termina.

Amperaža, odnosno količina struje koja teče iz baterije u vaš telefon.

Napon ili jačina struje.

Količina vati odnosno amperaža pomnožena sa naponom.

Kako možete da identifikujete kabl za brzo punjenje?

Kablovi za brzo punjenje su obično deblji jer imaju više žica grupisanih unutra samog kabla.

Proverite da li postoji tekst ugraviran na konektoru kabla. Ako pronađete oznaku „SS“ na glavi konektora, to znači super brzina - super speed  koja potvrđuje da kabl podržava brzo punjenje i velike brzine prenosa podataka.

Kako proveriti da li USB-C kabl podržava brzo punjenje

Neki USB kablovi takođe imaju određeni broj ugraviran na kraju konektora, kao što je 5, 10, 20... da bi se navele njihove brzine prenosa.

Možete da proverite i nalepnicu na originalnoj kutiji da biste proverili njenu kompatibilnost sa standardima brzog punjenja.

Nažalost, većina USB-C kablova nema oznake za brzo punjenje na samom kablu. 

Generalno, dobro je da se držite USB-C kablova i adaptera koji su napravljeni posebno za vaš telefon. U većini slučajeva, to će osigurati da postignete najveće moguće brzine punjenja. Nisu svi USB-C kablovi jednaki, pa budite pažljivi sa onim što koristite.
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2023 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.