Kako proveriti koliko i koji tip RAM memorije imate na Windows računaru
Kada je u pitanju RAM memorija, korisnici misle da je više bolje. Obično više RAM-a znači da će vaš sistem raditi bolje, ali količina RAM-a koju imate nije jedini faktor na koji treba da obratite pažnju.

 

Vaš računar koristi RAM memoriju za rukovanje aplikacijama i zadacima na kojima aktivno radite. Kada nemate dovoljno RAM memorije, vaš računar usporava. Pored količine RAM memorije treba voditi računa i o tipu memorije koju vaš računar koristi.

RAM memorija ima brzinu prenosa podataka koja ima dve varijante: SDR i DDR (Double Data Rate), da li je DDR2, DDR3, DDR4 ili DDR5.

Kako da proverite koji je tip vaša RAM memorija?

Nije sva RAM memorija ista, pri čemu su neke mnogo brže od drugih. Razlika neće biti očigledna običnom korisniku koji uglavnom pretražuje web, ali ako ste igrač ili profesionalac, brzina RAM memorije može biti važna. DDR2 memorije imaju brzine od 400 MHz - 800 MHz, DDR3 nudi brzine prenosa ili čitanja/pisanja do 2133 MHz, a DDR4 nudi brzine prenosa do 3200 MHz. Brzine DDR5 počinju na 4800MHz i kreću se do 6400MHz. DDR5 memorija je napravljena da izađe u susret zahtevima za boljim performansama, a DDR4 standard je bio pre svega usmeren na manju potrošnju energije. Znači DDR5 standard je bacio akcenat na bolje performanse.

Brzina DDR memorije se takođe meri u GB prenetih podataka u sekundi, pa je tako brzina za DDR2 do 6.4 GB/s, DDR3 do 14.9 GB/s, DDR4 25.6 GB/s, a DDR5 do 51.2 GB/s.

Provera tipa RAM-a, kada znate brzine koje treba da tražite, je veoma laka.

U polje Pretraži - Search ukucajte "task" i otvorite Task Manager.

Idite na karticu Performanse - Performance.

Kako proveriti koliko i koji tip RAM memorije imate na Windows računaru

Izaberite memoriju iz kolone sa leve strane i pogledajte u gornjem desnom uglu koliko RAM-a imate i koji je tip.

RAM memorija nije jednaka na svakom računaru tako da se DDR čip na vašem sistemu može razlikovati od onog na drugom sistemu. Brzina koju može memorija da ponudi zavisi od specifičnog čipa koji je instaliran na računaru.

Kako proveriti osnovne informacije o RAM memoriji u Windows11 i Windows10

Osnovne informacije o svojoj RAM memoriji možete pronaći i na stranici O stranici - About page.

U polje Pretraži - Search ukucate "About" i kliknite na opciju About page da biste je otvorili.

How to Check How Much RAM You Have on Windows

U odeljku Specifikacije uređaja - Device Specifications, vaš ukupan kapacitet RAM-a je prikazan pored Instalirana RAM memorija - Installed RAM .

Ako ne možete da se snađete u Windows-u možete koristiti besplatne aplikacije poput CPU-Z  ili Speccy da proverite sve o vašoj memoriji. Preuzmite i instalirajte bilo koji od ova dva navedena programa, a na kartici Memorija - Memory videće te sve podatke o vašoj RAM memoriji.
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2023 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.