Šta je eksterni hard disk?
Eksterni hard disk je prenosivi uređaj za skladištenje koji se može priključiti na računar preko USB-a ili bežično. Eksterni čvrsti diskovi obično imaju velike kapacitete za skladištenje i često se koriste za pravljenje rezervnih kopija.

 

eksterni diskovi

 

Prostor za skladištenje na računaru je dragocen, ali nije beskonačan. Čvrsti disk koji se nalazi unutar (interni) vašeg računara ima određeni kapacitet.

Kao rešenje za dodatni prostor, mnogi korisnici su se okrenuli uslugama skladištenja u oblaku kao što su Google Drive, OneDrive, Dropbox... Ali ako tražite konkretniji način upravljanja datotekama, možda ćete želeti da investirate u eksterni čvrsti disk.

Eksterni čvrsti diskovi su odličan način da oslobodite prostor za skladištenje i bezbedno napravite rezervnu kopiju datoteka.

Eksterni disk je čvrsti disk (HDD) ili SSD uređaj koji je povezan sa računarom spolja. Eksterni diskovi crpe struju preko svog kabla za prenos podataka sa računara, a neki mogu zahtevati i zasebnu vezu sa strujom da bi dobili napajanje.

Jednostavno rečeno, eksterni čvrsti disk, poznat i kao prenosivi disk, je uređaj koji je povezan sa spoljašnjom stranom računara preko USB veze i služi za skladištenje podataka.

Koja je razlika između diska u vašem računaru i eksternog diska?

Glavna razlika između unutrašnjeg i eksternog diska na kraju se svodi na lokaciji. Eksterni disk je uređaj koji je priključen na vaš računar kako bi se dobio trenutni prostor za dodatno skladištenje. Spoljni diskovi su prenosivi uređaji za skladištenje koji se obično koriste za skladištenje podataka kao što su fotografije, video snimci i dokumenti.

Interni diskovi su potrebni da bi računar funkcionisao. Na internim diskovima su instalirani operativni sistemi, dodatni softveri, programi, dokumenta... Iako je moguće ukloniti interni disk da biste ga zamenili (npr. zbog kapaciteta), korisnicima je lakše da investiraju u prenosivi eksterni disk kako bi povećali kapacitet svog računara.

Eksterni disk ili skladište u oblaku?

Mnogi korisnici su počeli da koriste usluge skladištenja u oblaku kao što su Google Drive, OneDrive, Dropbox... Prednost koju ima skladištenje u oblaku je što možete pristupiti svojim datotekama sa bilo kog računara.

Ali prednost koju imaju spoljni čvrsti diskovi je ta što ćete uvek imati pristup svojim podacima, čak i ako izgubite pristup internetu, ili ako ne možete da se setite lozinke za nalog.

Eksterni čvrsti disk biće mnogo pouzdaniji od skladištenja u oblaku. Šta ako vam je potreban pristup vašim datotekama pre sastanka, ali dobavljač u oblaku ima problema sa svojom web lokacijom? Nažalost, to znači da pokušaj pristupa vašim ličnim datotekama nije moguć.

Svaka web lokacija za skladištenje u oblaku je izložena riziku od sajber napada i loših servera. Međutim, spoljni čvrsti disk koji se nalazi kod vas nije.

Pored toga, sa eksternim čvrstim diskom ne morate da plaćate periodične naknade za nalog koje ćete možda morati da platite za korišćenje usluge u oblaku.

Google Drive vam nudi 15GB slobodnog prostora za skladištenje. Naknada nakon što iskoristite besplatni prostor je u slici ispod.

google drive

OneDrive vam nudi 5GB slobodnog prostora. Naknada nakon što iskoristite besplatni prostor je u slici ispod.

onedrive dodatni prostor cena

Dropbox vam nudi 2GB dodatnog prostora za skladištenje podataka. Naknada nakon što iskoristite besplatni prostor je u slici ispod.

dropbox dodatni prostor

Kod odabira eksternog diska treba razmisliti koliko prostora za skladištenje će vam biti potrebno. Ako ćete na njemu držati mnogo 4K video zapisa, potrebno je da nabavite nešto sa mnogo većim kapacitetom za skladištenje od eksternog diska koji će se koristiti samo za čuvanje dokumenata za posao ili školu.

Evo nekih smernica koje možete da sledite, u zavisnosti od toga šta ćete čuvati na eksternom disku:

Dokumenta: 120 - 240 GB

Muzika i slike: 120 - 512 GB

Programi : 512 - 1 TB

Video snimci : 1 - 10 TB

I najvažnije za kraj je da odaberete eksterno kućište diska (eksterni disk) koje podržava USB 3.0 i jači standard za prenos podataka. Više o USB standardima i brzini prenosa podataka možete naći u OVOM čkanku.
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2024 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.