Kako odabrati eksterni Hard disk
Eksterni Hard disk je uređaj koji se lako koristi. Imate veliki izbor dostupnih diskova koji vam može otežati izbor eksternog diska. U ovom članku ćemo vam pomoći kako da pronađete odgovarajući eksterni Hard disk za vaše potrebe.

 

Kako odabrati eksterni Hard disk

 

Zašto vam je potreban eksterni Hard disk

Naši digitalni podaci su podložani gubitku, kvarenju ili nekim drugim oštećenjima. Laptopovi i računari ne traju večno, a sve što smo sačuvali rizikujemo da bude izgubljeno zauvek.

Eksterni Hard diskovi su mesto za pravljenje rezervnih kopija. Na spoljnim diskovima čuvamo kopije važnih dokumenata, fotografija, video zapisa, muzičkih projekata ili bilo kojih datoteka koje želimo da sačuvamo. IT stručnjaci savetuju da imate najmanje dve kopije vama bitnih stvari na računaru.

Eksterni HDD ili SSD ?

Eksterni diskovi se isporučuju u dve vrste: HDD i SSD. Oba rade stvari sasvim drugačije, SSD-ovi su brži od HDD-a, ali su i skuplji.

HDD diskovi koriste rotirajuće magnetne diskove za skladištenje podataka. Glave za čitanje/pisanje menjaju ove podatke po potrebi, tako da čujete njihove zvukove okretanja. SSD-ovi (solid-state diskovi) koriste sićušne tranzistore u ćelijama koji se mogu uključiti ili isključiti na osnovu električnih impulsa.

SSD diskovi su znatno brži od HDD-a, ali su i skuplji, a HDD-ovi su jeftiniji, veći, sporiji ali i pouzdaniji.

Brzina prenosa podataka

Najveći eksterni čvrsti diskovi nisu uvek najbolji diskovi koje možete kupiti. Brzina prenosa je takođe jako važna. Ako redovno prenosite datoteke napred-nazad na veliku disk jedinicu, ne želite da čekate zauvek da se prenos završi.

Iako su neki diskovi brži od drugih, generalno SSD-ovi mogu da obrađuju podatke dosta brže od HDD-ova.

U pogledu veze između vašeg eksternog diska i računara većina uređaja koristi USB interfejs.

USB 2.0 je stari standard i ako radite bilo šta osim ako retko prenosite male datoteke, izbegavajte ga. Njegova maksimalna brzina prenosa podataka dostiže samo 480 Mb/s.

USB 3.0 obezbeđuju brzine prenosa do 5 Gb/s i na računaru je obeležen plavom bojom. USB 3.1 Gen2 i USB 3.2 Gen2 označeni su crvenom bojom i nude prenos od 10 Gb/s.

Najbrži, USB 3.2 ili 3.2 2×2, nudi do 20 Gb/s.

Za najbrže moguće brzine prenosa eksternog diska potreban vam je Thunderbolt NVMe SSD, kao što je SAMSUNG X5 Portable SSD sa brzinom prenosa podataka od 40 Gb/s.

Koliki kapacitet skladištenja treba da ima spoljni eksterni disk?

Jednostavan odgovor je koliko vam treba. Najbolje da počnete sa 1 terabajt-om (1TB) jer oni nude prilično prostora.

Veći disk može biti neophodan za skladištenje desetina sati 4K video zapisa, hiljada DSLR fotografija, slika velike veličine. Ako radite sa takvim vrstama datoteka, verovatno znate koliko su datoteke velike i koliki vam je potreban prostor da ih sačuvate.

Bezbednost

Ako su podaci koji su sačuvani na vašem spoljnom disku na bilo koji način osetljivi, šifrovanje je dobra ideja.

Ponekad čuvamo osetljive informacije na eksternom čvrstom disku. Da bi ti podaci bili bezbedni, disk jedinice mogu da dolaze sa sopstvenim ugrađenim bezbednosnim softverom, kao što je zaštita lozinkom, pa čak i zaštita otiska prsta.

Za one koji svoju bezbednost podataka shvataju ozbiljnije, želite da kupite disk sa hardverskom enkripcijom.

OVDE možete pogledati naš članak o najboljim eksternim diskovima u 2023. Godini.
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2024 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.