Loše navike koje uništavaju vaš računar
Dugovečnost računara je moguća samo ako se računar pravilno koristi. Ako imate česte probleme sa računarom, možda imate neke loše navike na računaru.

 

Loše navike koje uništavaju vaš računar

 

Svi želimo da naš računar traje zauvek, ali dešava se da računar prestane sa radom pre vremena, zbog naših loših navika.

Evo nekih loših navika koje treba izbegavati.

Zanemarivanje problema sa pregrevanjem

Toplota je smrtni neprijatelj vašeg računara. Ako se računar previše zagreje, procesor može da uspori, priguši se da bi održao normalnu temperaturu, ili čak da se potpuno isključi. Rad na visokim temperaturama tokom dužeg perioda takođe može da skrati životni vek vašeg procesora i baterije.

Prašina i prvljavština

Računar sa vremenom sakuplja prašinu i prvljavštinu, što može da zagreje njegove komponente i primora ventilatore da se brže okreću. Iako redovno čišćenje računara može pomoći, bolje je sprečiti da prljavština ne uđe u njega.

Držite laptopove na ravnoj površini. Stavljanje računara na pod ili na nisku površinu omogući će da se prašina, prvljavština i kosa usišu u računar, što će blokirati protok vazduha i uzrokovati pregrevanje komponenti.

Takođe, uzdržite se od jela ili pića u blizini računara. Mrvice mogu ući u prostor između vaše tastature, što je može oštetiti ili otežati pritisak na tastere. Tečnosti, s druge strane, imaju provodljive hemikalije koje mogu korodirati ili napraviti kratak spoj i uništiti računar.

Pretraživanje web-a bez zaštite

Čak i legitimni sajtovi mogu da se zaraze malverom, prenoseći te probleme na vas. Zato morate da koristite antivirus program na računaru.

Microsoft ima ugrađen Windows Defender koji ima prilično dobru zaštitu. Samo ga ostavite uključenim i pustite da radi svoj posao. Međutim, ako želite dodatnu zaštitu, Malwarebytes Anti-Malware je malo agresivniji i hvata mnogo više stvari koje Chrome i Windows Defender propuštaju. Besplatna verzija je dobra ako samo želite da pokrenete povremeno skeniranje, ali plaćena verzija uključuje stalno aktivne funkcije protiv eksploatacije koje blokiraju potencijalno štetne sajtove.

Treba imati na umu da loš zlonamerni softver može da vam nanese veliku štetu.

Električna bezbednost

Računar troši znatnu količinu energije i podložan je oštećenjima usled malih napona, privremenih povećanja napona koji dolaze kroz strujni vod. To se može dogoditi nakon nestanka struje, zbog uključivanja drugog uređaja velike snage u vašem domu ili zbog nepouzdane električne mreže.

Napajanje unutar vašeg računara uključuje osnovnu zaštitu od prenapona. Obavezno ga zamenite svake četri do pet godina, jer se ta zaštita vremenom istroši.

Imajte na umu da zaštita od prenapona neće zaštititi od skokova visokog napona (poput munje), ali može da vas zaštiti od manjih prenapona i produži vek trajanja vašeg računara.
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2023 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.