Kako da povećate virtuelnu memoriju u Windows 11Virtuelna RAM memorija omogućava računaru da koristi svoj čvrsti disk kao da je dodatni RAM. Ovo se radi tako što se čvrsti disk podeli na male blokove memorije, koji se zatim koriste za skladištenje podataka koje računar trenutno ne koristi. Kada računar treba da pristupi ovim podacima, oni se zamenjuju nazad u RAM.

 

Virtuelna RAM memorija se može koristiti za poboljšanje performansi računara koji ima malu količinu fizičke RAM memorije. Međutim, važno je napomenuti da virtuelna RAM memorija nije tako brza kao fizička RAM, posebno ako je u pitanju stari HDD tako da možda neće obezbediti značajno poboljšanje performansi. Ubrzanje će se osetiti jedino ako imate SSD disk novije generacije.

Prednosti korišćenja virtuelne RAM memorije:

Može poboljšati performanse računara koji ima malu količinu fizičke RAM memorije.

Može vam omogućiti da pokrenete više programa u isto vreme.

Može da spreči da računar ostane bez memorije.

Nedostaci korišćenja virtuelne RAM memorije:

Nije tako brza kao fizički RAM.

Može usporiti vaš računar ako ga previše koristite.

Može skratiti životni vek vašeg čvrstog diska.

Sve u svemu, virtuelna RAM memorija može biti korisna alatka za poboljšanje performansi vašeg računara. Međutim, važno je da je koristite mudro i da se uverite da imate dovoljno fizičke RAM memorije da podržite svoje potrebe.

Da biste uvećali virtualnu RAM memoriju na Windows 11 /10 računaru, potrebno je da:

Kliknite na Start pa na Settings

Kliknite na System

Kliknite na About

Kliknite na Advanced system settings

U kartici Advanced kliknite na Settings

Kliknite na karticu Advanced pa kod polja Virtual memory kliknite na Change

Kako da povećate virtuelnu memoriju u Windows 11

U polje Početna veličina (MB) unesite početnu veličinu virtuelne memorije. Preporučena vrednost je 1,5 puta veća od vaše fizičke RAM memorije. Npr. ako imate instalrana 4 GB RAM memorije množite 4 x 1,5 = 6 GB…

U polje Maksimalna veličina (MB) unesite maksimalnu veličinu virtuelne memorije. Preporučena vrednost je 3 puta veća od vaše fizičke RAM memorije. Npr. ako imate instalrana 4 GB RAM memorije množite 4 x 3 = 12 GB…

Kako da povećate virtuelnu memoriju u Windows 11

U polju "Veličina početne stranice (MB)" (Initial size (MB)) unesite veličinu virtualne RAM memorije koju želite da uvećate.

U polju "Maksimalna veličina stranice (MB)" (Maximum size (MB)) unesite maksimalnu veličinu virtualne RAM memorije koju želite da uvećate.

Kliknite na dugme Postavi - Set i zatim na dugme U redu - OK.

Važno je da ne uvećavate virtualnu RAM memoriju previše, jer to može dovesti do smanjenja performansi računara. Idealno, veličina virtualne RAM memorije treba da bude 1,5 do 3 puta veća od veličine fizičke RAM memorije.Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2023 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.