Alfa Romeo Giulietta iskustva
Alfa Romeo Giulietta je kombinacija elegancije i sportske strasti. Kompaktni automobil koji spaja vrhunske performanse sa sofisticiranim dizajnom. Ovaj model se proizvodio od 2010. do 2020. godine i ostavio je dubok trag u srcima ljubitelja Alfa Romeo brenda.

 

Alfa Romeo Giulietta iskustva

 

Alfa Romeo je za desetak godina prodaje ukupno isporučio oko 470.000 primeraka modela Giulietta.

2010 godine na rezultatima Euro NCAP-a utvrđeno je da je Alfa Romeo Giulietta najsigurniji kompaktni automobil ikada testiran, gde je osvojila svih pet zvezdica.

Kao kompaktni automobil, Giulietta pruža dovoljno prostora za putnike na prednjim sedištima, ali je prostor na zadnjim sedištima nešto skučeniji u poređenju s nekim konkurentima u klasi. Zapremina prtljažnika je prosečna za kompaktne automobile.

Dizajn: Simbol Sportske elegancije

Alfa Romeo Giulietta odiše karakterističnim italijanskim dizajnom koji je prepoznatljiv širom sveta. Dizajnerski elementi poput oštrih linija, dinamičnih površina, prednja maska hladnjaka ima karakterističan oblik "štita", a prednja svetla imaju oštar izgled i LED tehnologiju. Zadnji deo automobila je elegantno zaobljen, dajući mu dinamičan izgled koji mami poglede. Alfa Romeo Giulietta ima najčvršću karoseriju u klasi, a karoserija ovog automobila je izrađena 90% visoko kvalitetnog čelika.

Performanse: Snaga pod haubom

Giulietta nudi dobar izbor motora koji zadovoljavaju različite vrste vozača.

Alfa Romeo Giulietta u ponudi ima benzinske motore; 1.4TB (105 i 120KS), 1.4TB Multiair snage (150 i 170KS) te 1.750 TBi snage 235 i 240KS.

Od dizel motora u ponudi su 1.6 MultiJet snage (105 i 120KS), 2.0 MultiJet snage (140, 150 i 175KS).
Potrošnja ovih motora u mešovitoj vožnji kreće se oko 4.7-6.2L/100km.

Od ekonomičnih 1.4-litarskih turbomotora do divlje snažnih 1.75-litarskih turbo jedinica u Quadrifoglio Verde (QV) varijanti. Ova paleta motora obezbeđuje sve od dinamične gradske vožnje do sportskih performansi na otvorenom putu.

Alfa Romeo Giulietta iskustva

Benzinski motori

1.4TB MultiAir 170KS verzija motora može pružiti dobar balans između performansi i efikasnosti. Sa 170 konjskih snaga i upotrebom MultiAir tehnologije, pruža dobar odziv na gas i može biti užitak za vožnju. Razvija od 0 - 100 km/h - 7.7 sec. uz prosečnu potrošnju od 4.9 l/100 km.

1.4TB MultiAir 150KS verzija motora ima nešto manje snage od prethodne, ali je i dalje solidan izbor, posebno ako želite dobru kombinaciju performansi i ekonomičnosti goriva.

1.4TB 105 - 120KS je najslabija verzija 1.4TB motora koja se često koristi u Giulietti. Iako ima najmanje snage u ovoj seriji, može biti dovoljna za svakodnevnu vožnju u gradskim uslovima. Razvija od 0 - 100 km/h - 9.4 sec. uz prosečnu potrošnju od 6.2 l/100 km. 1.4TB 120KS je motor za preporuku koji je jako pouzdan i bez kvarova.

MultiAir motori imaju povećan raspoloživi obrtni moment na niskim obrtajima za oko 15% zahvaljujući specijalnom programu ranog zatvaranja usisnih ventila. MultiAir motor ima do 25% manju potrošnju nego klasični atmosferski motor odgovarajućih performansi. Ukratko, motori opremljeni MultiAir tehnologijom su snažniji, imaju bolji odziv na svim obrtajima, koristie manje goriva i imaju manju emisiju štetnih gasova.

Ako odaberete 1.4 MultiAir motor, postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju:

Turbo povratni vod ulja. Problem sa njim je taj što je veoma blizu izduvne grane i može se začepiti zbog velike toplote, a na kraju će vam doći do otkaza turbine. Problem je rešen 2012. godinen, najbolje kupovati modele koji su pravljeni posle 2012. godine.

Redovno menjajte MultiAir filter (kod nas u servisima nemaju naviku zamene, a neovlašćeni serviseri ne znaju ni da postoji), na svakih 50 hiljada kilometra. Zbog neredovne zamene ulja dolazi do začepljenja filtera, što uzrokuje slab protok ulja u MultiAir jedinici i dolazi do njenog kvara i skupih troškova popravke iste.

multiair filter alfa romeo, fiat

Potencijalni nedostaci koji se mogu pojaviti kod benzinskih motora u Giulietti uključuju:

Potrošnja ulja: Neki vlasnici su prijavili probleme sa potrošnjom ulja kod ovih motora. Preporučuje se redovna provera nivoa ulja i, ako je potrebno dolivanje. Obavezno sipati samo ulje koje je prizvođač preporučio, a to je Selenia.

MultiAir jedinica dolazi do kvara usled neredovne zamene ulja. Obavezno koristiti ulje za zamenu Selenia K 5W 40 Pure Energy na svakih 10000 km.

Iako ne postoje specifični problemi koji su uobičajeni za ove verzije motora, kao i kod svakog automobila, mogu se pojaviti različiti kvarovi koji zahtevaju popravke. Redovno održavanje uključujući promenu ulja i filtera na vreme, ključno je za dugovečnost i pouzdanost ovih motora.

Alfa Romeo Giulietta 1.75 TBi  je opremljena sa snažnim 1.75-litarskim turbopunjenim benzinskim motorom. Ovaj motor nudi odlične performanse, vožnju i dinamiku.

Sa 1.75 TBi motorom, Giulietta pruža impresivne performanse. Ovaj motor može da proizvede značajnu snagu, 240 (KS), što rezultira brzim ubrzanjem i visokom maksimalnom brzinom 244km/h, 0 - 100 km/h - 6 sec. uz prosečnu potrošnju od 6.8 l/100 km.

Nedostaci i mogući problemi:

Potrošnja goriva: Iako je efikasan motor 1.75 TBi može imati veću potrošnju goriva u poređenju sa manje snažnim motorima, posebno ako se vozi agresivno.

Potencijalni troškovi održavanja servisiranje i održavanje motora ovakve snage i složenosti može biti skuplje u poređenju sa manje snažnim modelima. Redovno održavanje je ključno za očuvanje performansi i pouzdanost ovog motora.

Potrošnja ulja: Neki vlasnici su prijavili probleme sa potrošnjom ulja kod ovih motora, a to je najčešće zbog vožnje u visokim obrtajima. Preporučuje se redovno proveravati nivo ulja, a po potrebi ga i dopuniti.

Potencijalni kvarovi: Kao i kod svakog motora, mogu se pojaviti različiti kvarovi koji zahtevaju popravke. Održavanje i redovna provera stanja vozila mogu pomoći u sprečavanju ozbiljnih kvarova.Ovaj motor je poznat po svojoj snazi i sportskim karakteristikama, pa je popularan među entuzijastima za vožnju. Međutim, kao i kod svakog automobila, redovno održavanje i pažljiva vožnja su ključni za očuvanje performansi i produženje životnog veka motora. Pre kupovine, preporučuje se da proverite istoriju održavanja vozila i obavite pregled kod mehaničara koji je stručnjak za Alfa Romeo vozila kako biste bili sigurni u stanje vozila koje razmatrate da kupite.

Dizel motori

1.6 Multijet 105 i 120 KS. Ovaj motor je jako pouzdan, jednostavan i ekonomičan, a iskustva kažu da nećete imati problema sa zapušenjem DPF filtera. Jedini problem koji se često navodi za ovaj motor je curenje rashladne tečnosti. Treba naglasiti da je 1.6 Multijet najbolji motor u klasi.

Dobre performanse: 1.6 Multijet motor ima 120 konjskih snaga i 320 Nm obrtnog momenta, što Giulietti daje dovoljno snage za zabavnu vožnju.

Ekonomičnost: 1.6 Multijet motor ima prosečnu potrošnju goriva od 3.8 l/100 km.

Ako razmišljate o kupovini polovne Alfa Romeo Giuliette sa 1.6 Multijet motorom, važno je da je automobil redovno održavan jer kupovinom pouzdanog automobila smanjujete rizik od kvarova.

2.0 Multijet je naslednik uspešnog 1.9 JTD-a. Opremljen je direktnim ubrizgavanjem goriva Common Rail, ima filter čestica DPF, a emisija izduvnih gasova je Euro 5.

2.0 Multijet agregati su izrazito pouzdani, ekonomični i čest su izbor vozača koji planiraju duža putovanja i veći broj kilometara godišnje.

DPF može da se začepi usled gradske vožnje. Može biti problema i sa EGR ventilom, koji takođe može smanjiti performanse i otežati startovanje. Navedeni nedostaci i problemi nisu vrlo česta pojava i uglavnom se odnose na one automobile koji imaju vrlo veliku kilometražu.

Ukupno gledano, 2.0 Multijet motor je dobar izbor za vozače koji traže sportski i ekonomičan automobil, 0 -100 km/h - 7.8 sec uz prosečnu potršnju od 4.3 l/100 km.

Alfa Romeo Giulietta iskustva

Vožnja

Automobil je vrlo okretan i stabilan, a nudi i puno uzbuđenja za vozača. Odlične performanse i precizan upravljač čine Giuliettu vrlo zabavnim automobilom za vožnju.

Sa Alfinim DNA (Dynamic, Normal, All-Weather) sistemom vožnje, vozač ima mogućnost da prilagodi karakteristike automobila prema svojim trenutnim potrebama. Bilo da je u pitanju dinamična vožnja po krivudavim planinskim putevima, opuštena vožnja po gradu ili sigurna vožnja po lošem vremenu.

Sportske verzije QV nude izuzetno agresivan i precizan handling.

Giulietta QV je pokretana 1,75-litrenim turbobenzinskim motorom koji proizvodi 240 konjskih snaga i 340 Nm obrtnog momenta. Ovaj motor je uparen sa 6-stepenskim ručnim menjačem ili 8- stepenskim automatskim menjačem.

Giulietta QV je opremljena trapom koji je prilagođen za sportsku vožnju, koji pruža dobru kontrolu i stabilnost u krivinama. Giulietta QV je opremljena sportskim kočnicama i diferencijalom s ograničenim proklizavanjem. Ovi elementi pomažu u poboljšanju performansi i upravljivosti automobila.

Enterijer: Harmonija estetike i komforaUnutrašnjost Giuliette odlikuju vrhunski materijali, precizna izrada i moderan dizajn. Kvalitet materijala je na visokom nivou, a sedišta su udobna i pružaju dobru bočnu potporu. Kokpit je vozački orijentisan, pružajući intuitivni pristup svim komandama. Sedišta su ergonomski oblikovana i pružaju udobnost i potporu tokom dužih putovanja.

Alfa Romeo Giulietta iskustva

Tehnologija

Giulietta je opremljena brojnim tehnološkim karakteristikama, uključujući infotainment sistem, navigaciju, Bluetooth povezivanje i opciono Bose ozvučenje. Alfa Romeo Giulietta obično dolazi sa bogatom standardnom sigurnosnom opremom koja uključuje: ABS , ESP, Airbagovi x 8, Sistem kontrole trakcije TCS, Sistem nadzora pritiska u gumama TPMS, Sistem električne raspodele sile kočenja EBD, Pomoć pri kretanju na uzbrdici (Hill Start Assist)...

Menjač

U Alfa Romeo Giulietta-i možete pronaći nekoliko različitih tipova menjača, koji su označeni specifičnim kodovima. Evo nekoliko uobičajenih oznaka menjača koji se mogu naći u različitim verzijama Giuliette:

C635 - Ovo je šestostepeni manuelni menjač koji se često koristi u Giulietti.

TCT - Ovo označava Twin Clutch Transmission, što je automatizovani menjač sa duplim kvačilom koji omogućava brze promene brzina bez potrebe za kvačilom.

C635 DDCT - Ovo se odnosi na Dual Dry Clutch Transmission, što je još jedan tip automatizovanog menjača koji koristi duplo suvo kvačilo.

C635 ALFA TCT - Oznaka koja kombinuje ručni menjač sa automatskim (ALFA TCT) u jednom modelu, omogućavajući vozaču da bira između automatskog i manuelnog režima vožnje.

CVT - Continuously Variable Transmission je automatski menjač sa varijabilnim prenosom koji nudi kontinuirane promene brzina bez diskretnih stepena.

AT6 - Oznaka za automatski menjač sa 6 stepeni prenosa koji koristi hidraulički convertor.

Ove oznake mogu varirati u zavisnosti od godišta i tržišta na kojem se automobil prodaje. Prilikom kupovine, preporuka je da proverite specifikacije vozila i pažljivo proučite dostupne opcije menjača.

2013 facelift

Na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu 2013. Alfa Romeo je predstavio restajling Giulietta-u. Promene opreme uključuju novi Uconnect infotainment sistem sa 5" ili 6,5", ekranom osetljivim na dodir, novu prednju rešetku, hromirani okvir svetla za maglu, novi dizajn sedišta sa većom potporom za leđa, nove felne (16, 17 i 18"), kao i nove boje eksterijera; Moonlight Pearl, Anodizzato Blue i Bronze. Stigla je i nova varijanta dizel motora, 2.0 JTDM 2, koji razvija 150 KS i 380 Nm. U asortimanu za 2014. godinu, svi motori su u skladu sa Euro 5+ standardima emisije gasova.

Otkup automobila Beograd

2016 facelift

Na Sajmu automobila u Ženevi 2016, nova Giulietta sa izmenjenim prednjim delom koji podseća na Giulia i novim rebrendiranim logotipom brenda. Nova oprema je u Giulietta, Giulietta Super i Giulietta Veloce. Uvedene su nove palete boje karoserije, kao i novi dizajn felni. Prethodna Giulietta QV će sada biti promenjena u sportsku Veloce opremu dostupnu sa motorom od 240 KS i TCT menjačem. Takođe je debitovao novi dizel motor 1.6 JTDm 120 KS.

Quadrifoglio Verde

Vrhunski model ponude je verzija sa 1,75 L (1,742 cm3) turbo TBi motorom od 240 KS, sa spuštenom karoserijom (15 mm napred i 10 mm pozadi), aluminijumske felne sa dizajnom Spoke od 18” sa završnom obradom od tamnog titanijuma i gumama 225/40 R18, plus aluminijumske felne od 18 inča sa 5 rupa kao opcija. Poboljšani kočioni sistem (330 mm napred, 278 mm pozadi) sa čeljustima obojenim Alfa crvenom bojom, tamno zatamnjena stakla, sportske pločice, nalepnica deteline, sedišta od kože i mikrofibra plus sportska kožna sedišta kao opcija, komandna tabla od tamnog brušenog aluminijuma.

Mane / Nedostaci

Bluetooth posle nekog vremena prestane sa radom pa je potrebna popravka.

Trap je osetljiv zbog naših loših puteva.

Neprecizan menjač C635, teže ubacivanje u prvu brzinu.

Električna instalacija u vratima prtljažnika može vremenom da se ošteti pa je neophodna zamena.

Nosač motora (kod benzinskih modela) u blizini zupčastog remena može da se pokvari zbog lošeg kvaliteta. Promena je prilično laka, a deo nije skup . Možete videti da je nosač motora loš ako pogledate u retrovizor na strani suvozača i vidite da vibrira u praznom hodu.

MultiAir jedinica (benzinski motori) dolazi do kvara usled neredovne zamene ulja.

Zaključak: Italijanski biser na točkovima

Alfa Romeo Giulietta kao polovnjak jako dobro drži cenu i brzo se prodaje.

Alfa Romeo Giulietta je automobil koji zadovoljava najviše standarde sigurnosti, performansi, dizajna i tehnologije. Njen impresivan spoj elegancije i sportske strasti čini je jedinstvenom u svetu kompaktnih automobila. Vozači će se zaljubiti u svaku vožnju, bilo da je to svakodnevna vožnja po gradu ili avantura na otvorenom putu.

Alfa Romeo Giulietta je izraz prave italijanske strasti za vožnjom. Njen karakteristični dizajn, snažne performanse i sofisticirana unutrašnjost čine je pravim draguljem na putevima.
Poslednje teme

Kako promeniti lokaciju na kojoj se čuvaju datoteke u Windows 11

Kako možete da promenite podrazumevanu lokaciju za čuvanje fotografija, dokumenata, video zapisa… u aplikaciji Windows 11 da biste izbegli probleme sa prostorom ili da biste koristili željeni disk.   Da biste promenili podrazumevanu lokaciju za čuvanje datoteka u operativnom sistemu Windows 11, sledite ove korake: Otvorite Podešavanja - Settings. Kliknite na Sistem - System. Kliknite...

Kako automatski isprazniti korpu za otpatke u Windows 11

Evo kako da automatski ispraznite korpu za otpatke u operativnom sistemu Windows 11   Da biste optimizovali prostor za skladištenje na vašem Windows računaru, možete aktivirati automatsko čišćenje datoteka koje više nisu potrebne. Čim na vašem Windows disku ponestane prostora, operativni sistem počinje da briše datoteke koje verovatno više nisu potrebne iz korpe za otpatke.... Continue reading

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2024 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.