Alfa Romeo MiTo iskustva
Alfa Romeo MiTo je mali sportski automobil koji je se proizvodio od 2008. do 2018. godine. Automobil je dostupan u obliku hatchback-a sa troja vrata, a zasnovan je na Fiat Small platformi, koju deli sa Fiat Grande Puntom.

 

alfa romeo mito iskustva

 

Alfa Romeo MiTo predstavlja savršen spoj elegancije, sportske izdržljivosti i sofisticiranosti koje su karakteristične za brend Alfa Romeo. Sa svojim jedinstvenim dizajnom i visokim performansama, MiTo je automobil koji osvaja srca entuzijasta širom sveta. Kvalitet materijala i završna obrada su takođe na nivou pa se ni nakon dugog niza godina tragovi korišćenja ne vide. Za ljubitelje automobila koji cene spoj elegancije i performansi, MiTo je pravi izbor. Ovaj automobil nije samo prevozno sredstvo, već i izraz strasti i stila koji dolazi sa brendom Alfa Romeo.

Alfa Romeo MiTo italijanska strast u malom pakovanju

Dizajn

MiTo se ističe svojim prepoznatljivim italijanskim dizajnom koji je sinonim za eleganciju i stil. Oble linije i izraženi detalji čine ga jedinstvenim na putevima. Prednja maska, koja je prepoznatljiv element svih Alfa Romeo modela, naglašava snagu i karakter vozila. Elegantne linije koje se protežu od prednjeg dela automobila prema zadnjem delu stvaraju dinamičan i fluidan izgled. Automobil je dostupan u širokoj paleti boja i sa brojnim mogućnostima opreme, uključujući kožna sedišta, navigaciju, Bose ozvučenje, USB…

Performanse

Alfa Romeo MiTo je konstruisan kako bi pružio dinamične vozačke performanse. Dostupan je u različitim varijantama motora, uključujući benzinske i dizel opcije, omogućavajući vozačima da izaberu snagu koja najbolje odgovara njihovim potrebama. Zahvaljujući visoko efikasnim motorima, MiTo obezbeđuje odličnu kombinaciju snage i ekonomičnosti. MiTo je dostupan sa benzinskim i dizel motorima. Benzinci su u rasponu od 0.9 (dva cilindra) do 1.4 turbo motora. Dizel motori su u rasponu od 1.3 do 1.6 četverocilindričnog motora.

alfa romeo mito iskustva

U Alfa Romeo MiTo su se ugrađivali turbo benzinski i dizel motori male zapremine. Takođe, u ponudi je bila i varijanta atmosferskog motora sa snagom od 79 KS. MiTo je od septembra 2009. godine dobio novi elektro-hidraulični sistem upravljanja ventilima Multiair motor.

Multiair motori su povećali snagu (do 10%) i obrtni moment (do 15%), kao i značajno smanjili nivo potrošnje goriva (do 10%). Motor je bio dostupan sa 105, 135, i 170 KS. Sve multiair verzije imaju start-stop sistem kao standardardnu opremu. U oktobru 2009. godine predstavljena je TNG verzija za MiTo, sa ovim motorom MiTo prelazi do 1.200 kilometara sa jednim rezervoarom. TNG verzija je napravljena u saradnji sa Landi Renzo

Benzinski motori

Od benzinskih motora u ponudi su 0.9 TwinAir snage 85 i 105 KS, 1.4 MPI snage 78, 95, MultiAir 105, 135, 170 KS te 1.4 TB snage 120, 135, 155 KS.

Prosečna potrošnja ovih motora iznosi 5.5 - 6.1L/100km. Ako je 1.4 benzinski motor pravilno održavan, biće pouzdan i pružiće vam dosta godina vožnje bez ikakvih problema.

Evo nekoliko saveta za održavanje 1.4 benzinskog motora u Alfa Romeo vozilima:

Redovno menjajte ulje i filtere prema uputstvima proizvođača.
Obavezno sipati samo ulje koje je prizvođač preporučio, a to je Selenia.
Redovno proveravajte nivo ulja i rashladne tečnosti.
Izbegavajte pregrevanje motora.
Koristite kvalitetno gorivo i ulje.
Ako vozite u visokim obrtajima biće vam povećana potrošnja ulja.

Održavanje TwinAir motora karakteriše relativno niska cena i jednostavnost. Dostupnost rezervnih delova i široka mreža ovlašćenih servisera čini održavanje ovog motora prilično bezbrižno. 

TwinAir motori mogu imati kvar elektro-hidraulične regulacije usisnog ventila. On se ispoljava povećanom bukom, prekomernim vibracijama, neravnim radom, trzanjem ili eventualnim prelaskom u režim za hitne slučajeve. Rešenje je da se zameni ceo elektro-hidraulični blok. Mehanizam je posebno osetljiv na kvalitet ulja, koje može biti previše prljavo zbog neredovne zamene. Zato je važno ne produžavati intervale zamene ulja i zameniti ulje do 15.000 km / ili jednom godišnje.

MultiAir motori imaju povećan raspoloživi obrtni moment na niskim obrtajima za oko 15% zahvaljujući specijalnom programu ranog zatvaranja usisnih ventila. MultiAir motor ima do 25% manju potrošnju nego klasični atmosferski motor odgovarajućih performansi. Ukratko, motori opremljeni MultiAir tehnologijom su snažniji, imaju bolji odziv na svim obrtajima, koristie manje goriva i imaju manju emisiju štetnih gasova.

Redovno menjajte MultiAir filter (kod nas u servisima nemaju naviku zamene, a neovlašćeni serviseri ne znaju ni da postoji), na svakih 50 hiljada kilometra. Zbog neredovne zamene ulja dolazi do začepljenja filtera, što uzrokuje slab protok ulja u MultiAir jedinici i dolazi do njenog kvara i skupih troškova popravke iste.

multiair filter alfa romeo, fiat1.4 MPI (78 i 95) atmosferski motor, najjednostavniji sa najmanje briga koji je za preporuku što se tiče benzinskih motora.

Dizel motori

Od dizel motora u ponudi su 1.3 JTDm snage 85, 90 i 95KS te 1.6 JTDm snage 105 i 120KS. Potrošnja ovih motora u mešovitoj vožnji iznosi 3.5 - 4.8L/100km.

Motor 1.3 JTDM je četverocilindrični turbodizel motor koji je poznat po svojoj pouzdanosti, ekonomičnosti i ekološkoj prihvatljivosti. U proseku troši oko 4,5 litara goriva na 100 kilometara.

U pogledu performansi, motor 1.3 JTDM je dovoljno snažan za svakodnevnu vožnju. Omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za oko 12 sekundi i maksimalnu brzinu od oko 180 km/h. Odličan je izbor za gradsku vožnju.

Otkup automobila Beograd

Ukupno, motor 1.3 JTDM je solidan izbor za vozače koji traže ekonomičan i učinkovit dizel motor.

Motor 1.6 JTDM u Alfa Romeo Mito je snažan i efikasan dizel motor koji je idealan za vozače koji traže kombinaciju dobrih performansi i ekonomičnosti. Motor ima zapreminu od 1.598 cm3 i proizvodi 88 kW (120 KS) snage i 320 Nm obrtnog momenta. Ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,9 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od oko 200 km/h.

Motor 1.6 JTDM je poznat po svojoj ekonomičnosti. U proseku troši oko 4,8 litara goriva na 100 kilometara.

U pogledu pouzdanosti, motor 1.6 JTDM je dobar izbor. Međutim, postoje neki problemi koji su se pojavili s ovim motorom, kao što su problemi sa DPF filterom čestica i EGR ventilom. Treba naglasiti da je 1.6 JTDM motor sa najmanje problema i najpouzdaniji od svih brendova motora te litraže.

Dizel motori su opremljeni filterom za čestice čađi (DPF), koji ima vek trajanja od oko 200-250.000 km, zavisno od načina korišćenja vozila. Ponekad životni vek može biti veći, ali ponekad manji, pogotovo ako se prelaze kraće rute. To dovodi do bržeg začepljenja i time kraćeg životnog veka DPF filtera. Približavajući se začepljenju filtera DPF-a obično imamo povećanu učestalost regeneracije zajedno sa blagim povećanjem potrošnje goriva. Kod Euro 5 motora, sistem regeneracije je bolje rešen. Preporuka je da se ulje zameni najkasnije do 15.000 km.

Zupčasti kaiš imaju 1.4 MPI i 1.4 TB benzinski motori, s intervalom zamene od 120.000 km ili 5 godina, a 0,9 TwinAir i 1,3 JTD dizel motori  imaju lanac bez održavanja.

Menjač

Većina modela Alfa Romeo MiTo dolazi sa ručnim menjačem, sa pet brzina za manje moćne verzije i šestostepenim za brže Cloverleaf i Quadrifoglio modele. Alfa se takođe svrstala među one proizvođače automobila koji su ponudili menjač sa dvostrukim kvačilom, nazvan TCT, ali manuelni menjač je uvek mudriji i popularniji izbor.

Alfa D.N.A.

DNA sistem u Alfa Romeo MiTo predstavlja tehnologiju koja omogućava vozaču da prilagodi performanse automobila u skladu sa vašim željama i uslovima vožnje. Ova tehnologija omogućava tri različita režima vožnje: Dynamic, Normal i All Weather, što se akronimom DNA označava.

Dynamic: Ovaj režim je namenjen dinamičnoj i sportskoj vožnji. Kada je ovaj režim aktivan, automobil reaguje brže na komande vozača, pružajući izraženije performanse u pogledu ubrzanja, upravljanja i odziva na kočnice. Ovo je idealan režim za vožnju na otvorenom putu kada želite maksimalne performanse.

Normal: Ovaj režim pruža ravnotežu između dinamike i udobnosti. To je optimalan režim za svakodnevnu gradsku vožnju ili duža putovanja. Vožnja u Normal režimu obezbeđuje udobniji i mirniji doživljaj vožnje, dok i dalje održava dobar nivo performansi.

All Weather: Kao što naziv sugeriše, ovaj režim je namenjen vožnji u nepovoljnim vremenskim uslovima kao što su sneg, kiša ili klizav kolovoz. Aktiviranjem All Weather režima, automobil prilagođava svoje performanse kako bi obezbedio bolju trakciju i stabilnost u ovim uslovima.

Ova tehnologija omogućava vozaču da prilagodi karakteristike automobila prema svojim potrebama i trenutnim uslovima na putu, čineći vožnju sigurnijom i ugodnijom. DNA sistem je jedan od elemenata koji čini Alfa Romeo MiTo posebnim i privlačnim vozačima koji cene mogućnost prilagođenja vožnje u zavisnosti od situacije.

Enterijer

Unutrašnjost Alfa Romeo MiTo odlikuje se visokokvalitetnim materijalima. Ergonomski oblikovana sedišta pružaju udobnost tokom vožnje, dok moderan dizajn kokpita omogućava intuitivno korišćenje svih kontrola. Prostranost kabine na prednjim sedištima je impresivna za kompaktni automobil, pružajući vozaču i putnicima dovoljno prostora za udobnu vožnju.

alfa romeo mito iskustva

Tehnološke inovacije

MiTo je opremljen najnovijim tehnološkim inovacijama koje unapređuju vozačko iskustvo. Uključujući napredni multimedijalni sistem, navigaciju i povezivanje sa pametnim telefonima, ovo vozilo pruža modernu tehnologiju na dohvat ruke.

Blue&Me™ je kompatibilan sa većinom mobilnih telefona s Bluetooth funkcijom dostupnih na tržištu i može se nadograditi skladno sa novim standardima i telefonima.

Uconnect ™ 5 radio omogućava da se povežete sa svojom muzikom i da imati sve pod kontrolom.

Elektronski sistem Q2 kojim je opremljena Alfa Romeo MiTo simulira efekt samoblokirajućeg diferencijala i garantuje izvrsno ponašanje u krivinama pa je automobil s njim zabavniji i pruža više užitka pri sportskoj vožnji u uslovima lošeg prijanjanja na putu.

Sigurnost

Sigurnost je uvek na prvom mestu za Alfa Romeo, pa i MiTo nije izuzetak. Opremljen najnovijim sigurnosnim tehnologijama, uključujući sisteme asistencije pri vožnji i napredne vazdušne jastuke, MiTo pruža visok nivo zaštite kako vozaču, tako i putnicima. Od sigurnosne opreme kod Alfa Romeo MiTo tu je sedam vazdušnih jastuka, ABS, ASR, MSR, CBC, VDC (ESP). MiTo je na EuroNCAP testu osvojio maksimalnih pet zvezdica. MiTo je poznat po svojoj oštroj i živahnoj vožnji. Automobil ima precizno upravljanje i dobro se drži na putu.

Facelift 2014

Za modelsku 2014. godinu, MiTo dobija novi Turbo TwinAir motor od 105 KS 0,9 cm3, novu hromiranu rešetku, novu Antracit sivu boju i nova prednja svetla. Unutrašnjost automobila je takođe poboljšana novim presvlakama, tri nova izgleda kontrolne table, kao i novim Uconnect 5.0 infotainment sistemima. Asortiman motora sada se sastoji od dva turbo dizel motora (EURO 5+ 85 KS 1.3 JTDM i 120 KS 1.6 JTDM) i pet benzinskih motora: 70 KS 1.4, 78 KS 1.4, 135 KS 1.4 Multiair Turbo sa manuelnim ili Alfa TCT menjač sa dvostrukim suvim kvačilom i 1.4 MultiAir Turbo od 170 KS. U novom asortimanu takođe se našao i 120 KS 1.4 LPG Turbo motor.

Facelift 2016

Na Salonu automobila u Ženevi 2016, Mito je dobio izmenjenu prednju masku sa novim logotipom brenda. Sastav opreme je promenjen u Mito Super i Veloce. Nove boje karoserije i novi dizajn felni su takođe postali dostupni. Prethodni MiTo QV postao je Mito Veloce, dostupan sa motorom od 170 KS i TCT menjačem.

MiTo Quadrifoglio Verde - Veloce

Quadrifoglio Verde je tradicionalno bila najbolja verzija modela Alfa Romea. Mito QV verzija ima 1,4 litarski Turbo Multiair redni četverocilindrični motor od 170 KS pri 5500 o/min i 250 Nm obrtnog momenta. QV ima novo ogibljenje, upravljanje i novi šestostepeni C635 menjač. Njegova specifična snaga od 124 KS po litru bila je najveća u svom segmentu u to vreme. Nova multiair tehnologija omogućava potrošnju goriva od 6l/100 kilometara u kombinovanoj vožnji i emisiju CO 2 od 139 g/km. QV ima veće prednje kočione diskove od 305 mm i ekskluzivne aluminijumske felne od 18 inča kao standard i Sabelt sedišta sa karbonskim vlaknima kao opcijom.

Od 2014. U QV verziji je bio dostupan TCT robotizovani menjač koji je smanjio 0-100 km/h vreme na 7,3 s. Sa restajling modelom iz 2016. QV je preimenovan u Veloce.

Kvarovi

Alfa Romeo MiTo je poznat po svojoj atraktivnoj spoljašnjosti i sportskom upravljanju, međutim neki korisnici su prijavili manje probleme sa kvarovima.

Neki od najčešćih kvarovi na Alfa Romeo Mito su:

Problemi sa motorom: kao što su prekomerno trošenje ulja, gubitak snage i povećana potrošnja goriva.

Problemi s menjačem: problemi s menjačem, kao što su teško ubacivanje u prvu brzinu.

Problemi sa elektronikom: kao što su problemi sa centralnim zaključavanjem, prozorima i klima uređajem.

Važno je napomenuti da pouzdanost Alfa Romeo Mito u velikoj meri zavisi od održavanja vozila. Ako se automobil redovno servisira i koristi kvalitetne delove, onda je verovatnoća da će se pojaviti problem manja.

Ako razmišljate o kupovini Alfa Romeo Mito, preporučujemo vam da istražite istoriju servisa vozila i da obavite detaljnu pretragu pre kupovine.

alfa romeo mito iskustva, mišljenja

Korisnici foruma koji su imali prilike voziti i posedovati Alfa Romeo Mito navode sledeće nedostatke:

Skučena unutrašnjost: MiTo je relativno mali automobil, pa je unutrašnjost logično malo skučena. To se posebno odnosi na zadnjem sedištu, gde je prostora za noge i glavu malo.

Ograničen prostor u prtljažniku: MiTo ima ograničen prostor u gepeku, što ga čini manje praktičnim automobilom za duža putovanja.

Potrošnja goriva: U nekim slučajevima, vozači su primetiti da je potrošnja goriva kod benzinskih motora nešto viša u odnosu na druge automobile u istoj klasi.

Prednosti

Dizajn
Oštra vožnja
Sigurnost
Dosta opreme
Pristupačna cena

Nedostaci

Unutrašnjost je malo skučena
Prostor za prtljag je ograničen

Zaključak

Alfa Romeo MiTo je automobil koji osvaja svojim karakterističnim italijanskim stilom, visokim performansama, sigurnosti u vožnji i sofisticiranim enterijerom. Kompaktne dimenzije čine ga idealnim izborom za gradsku vožnju, dok snaga motora omogućava dinamičnu i uzbudljivu vožnju na otvorenom putu. Alfa Romeo MiTo je zanimljiv mali sportski automobil koji je ponudio kombinaciju italijanskog stila, oštre vožnje i pristupačne cene. Automobil je popularan među mlađim kupcima, ali takođe privlači i vozače koji traže mali, ali zabavan automobil za vožnju. 
Poslednje teme

Kako izbrisati svoje lične podatke sa interneta

Uz malo vremena i truda, možete sami da uklonite svoje podatke sa interneta ili da platite određenim kompanijama da uklone neke od vaših podataka umesto vas.     Bilo da hoćete da zaštite krađu identiteta, privatnost ili da povratite kontrolu nad vašim informacijama, postoje brojni razlozi zbog kojih želite da izbrišete lične podatke sa interneta. ... Continue reading

Najbolji zakrivljeni monitori 2024

Zakrivljeni monitorii su korisni ako sedite blizu ekrana, jer su ivice bliže vašem vidnom polju, što olakšava uočavanje konzistentne slike na celom ekranu. Nisu svi zakrivljeni monitori jednaki, pa čak i oblik krive se menja u zavisnosti od monitora.   Zakrivljeni monitori nude impresivno iskustvo gledanja bez izobličenja u poređenju sa ravnim ekranima, bolje iskustvo... Continue reading

Kako uključiti Dark Mode na vašem računaru i internet pretraživaču

Ne dozvolite da vam svetli ekran pokvari oči. Uključite tamni režim, sačuvajte svoje oči i bateriju na vašem laptopu ili telefonu.   Podešavanje tamnog režima u pretraživaču Chrome Iako Chrome aplikacija za računare ne nudi zvanični tamni režim, možete da pruzmete u Chrome web prodavnici tamnu temu koju tražite. Otvorite Podešavanja > Izgled > Tema... Continue reading

Kako deinstalirati update za Windows 11

Ako ste nedavno instalirali ažuriranje za Windows i imate problem, evo kako da deinstalirate ažuriranje da biste pokušali da popravite svoj računar.   Ažuriranja za Windows često donose ispravke grešaka, bezbednosne zakrpe i nove funkcije na vaš računar, ali takođe mogu da imaju negativan efekat uvođenjem problema kao što su degradacija performansi ili gubitak podataka.... Continue reading

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2024 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.