Kako automatski isprazniti korpu za otpatke u Windows 11
Evo kako da automatski ispraznite korpu za otpatke u operativnom sistemu Windows 11

 

Da biste optimizovali prostor za skladištenje na vašem Windows računaru, možete aktivirati automatsko čišćenje datoteka koje više nisu potrebne.

Čim na vašem Windows disku ponestane prostora, operativni sistem počinje da briše datoteke koje verovatno više nisu potrebne iz korpe za otpatke. Uz to, ako želite da optimizujete skladište pre nego što vam ponestane slobodnog prostora, možete promeniti konfiguraciju tako da se starije datoteke i fascikle automatski uklanjaju nakon određenog vremena.

Otvorite aplikaciju Postavke - Settings.

Kako automatski isprazniti korpu za otpatke u Windows 11

Kliknite na Sistem - System pa Skladištenje - Storage.

Pod Upravljanje skladištenjem, kliknite na Storage Sense.

Pomirite preklopnuti prekidač na Automatsko čišćenje sadržaja korisnika.

Pod opcijom izbriši datoteke u mojoj korpi za otpatke ako su tamo više od… izaberite broj dana koji želite da čeka pre nego što datoteke budu trajno izbrisane iz korpe za otpatke.

Kliknite na Pokreni Storage Sense sad - Run Storage Sense now da biste ručno pokrenuli Storage Sense i ispraznili korpu za otpatke.

Storage Sense će se automatski pokretati prema rasporedu koji ste izabrali.

Imajte na umu da nakon što datoteka bude trajno izbrisana iz korpe za otpatke, ona se više ne može povratiti. Stoga, budite sigurni da vam ne treba nijedna datoteka u korpi za otpatke pre nego što omogućite automatsko brisanje.

Evo dodatnih saveta za korišćenje Storage Sense

Ako imate malo prostora na disku, možete ručno pokrenuti Storage Sense tako što ćete kliknuti na Pokreni Storage Sense sada.

Takođe možete konfigurisati Storage Sense da briše privremene datoteke, neiskorišćene aplikacije i druge nepotrebne podatke. Ovo vam može pomoći da oslobodite značajan iznos prostora na disku.

Ako niste sigurni da li da izbrišete određenu datoteku, možete je premestiti u oblak ili na spoljni uređaj za skladištenje. Ovo će vam omogućiti da zadržite datoteku a da ne koristite vredan prostor na disku vašeg računara.
Poslednje teme

Kako promeniti lokaciju na kojoj se čuvaju datoteke u Windows 11

Kako možete da promenite podrazumevanu lokaciju za čuvanje fotografija, dokumenata, video zapisa… u aplikaciji Windows 11 da biste izbegli probleme sa prostorom ili da biste koristili željeni disk.   Da biste promenili podrazumevanu lokaciju za čuvanje datoteka u operativnom sistemu Windows 11, sledite ove korake: Otvorite Podešavanja - Settings. Kliknite na Sistem - System. Kliknite...

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2012 - 2023 ROUTER WLAN ® gurabija75 & endezija. Sva prava zadržana.